• Marije

Een jaar olijfboerin


Voor het eerst ben ik alle seizoenen bij onze boomgaard geweest, Dag en nacht en dit heeft heel veel kennis opgeleverd. Enten, bloei, boomziektes, preventie olijfvlieg plagen, plukken, persen, opslag, bottelen, planten, snoeien en weer van voor af aan beginnen. Supergaaf maar ook met de nodige teleurstellingen zoals resultaat dat de gezondste bomen en vroege oogst door een commerciële pers werd verknald tot vergine olie (is overigens ook top maar wij worden als consument nu eenmaal ingeprent dat alles "extra vergine"dient te zijn plus je olie is ineens veel minder waard hoewel alle kosten en processen gelijk zijn)

Als olijfolie sommelier is mij veel geleerd over de "ideale olie" en manier waarop je dit kunt maken maar de praktijk blijkt dit dikwijls onmogelijk tenzij je de gaard als een leuk hobby project ziet waar je alleen maar geld ingepompt. Stof tot nadenken dus en balans vinden in kosten versus baten. Zo hebben we bijvoorbeeld 2 weken tussen twee persingen Arbequina gewacht omdat we supergroene en hoge kwaliteit olie wilden hebben voor de eerste batch en wat bleek: de tweede persing was beter en het verschil in hoeveelheid olie was gemiddeld 4% meer olie door die twee weken meer zon en rijpen. En het smaakprofiel bleef gelijk. Zo stond dat toch niet in de boeken... Mijn conclusie is dan ook dat boeren en de natuur echt verschil maken, Olijfolieproductie is een kunst en iedere gaard heeft zijn eigen kunstenaar. En bij aankoop is het niet anders, de ene houdt van moderne kunst en de andere van klassiek. Gelukkig is er keuze en kan ik als sommelier / boerin iedereen helpen met ontdekken van deze kunst. Workshops en nieuwe oogsten komen eraan!

#sommelier #boerin #olijfboom

68 views

© 2018 by Marije Passos -  Privacy Statement  -  Algemene voorwaarden workshops