top of page

EVOO PROEVEN

Leer kwaliteit herkennen in enkele simpele stappen.

“iedere eigenschap van een product die kan worden waargenomen met onze zintuigen”


De kwaliteit van olijfolie wordt niet alleen door fysische, chemische en microbiologische analyses gemeten, maar ook organoleptisch. De Internationale Olive Oil Council (IOC) heeft voor olijfolie regels opgesteld en enkel gekwalificeerde laboratoria mogen de organoleptische analyses uitvoeren om te toetsen of een olijfolie voldoet aan de norm om bijvoorbeeld “extra vergine” (EVOO) gekwalificeerd te zijn.

Smaken en geuren van olijfolie worden bepaald door veel factoren zoals de variëteit, rijpheid, klimaat, oogstmethode, transport, persen en opslag. De olie van een niet-rijpe groene olijf smaakt bijvoorbeeld meer grassig of kruidig en die van een rijpere olijf smaakt meer boterig, bloemig of zelfs tropisch. Naast deze positieve smaken en geuren zijn er ook negatieve attributen, genaamd defecten.

 

Een EVOO mag geen defecten bevatten. Onze neus is erg belangrijk tijdens de analyse, omdat de smaakpapillen in de mond enkel zoet, zuur, zout, bitter en umami waarnemen. Om niet beïnvloed te worden door de visuele aspecten zoals de verpakking en de kleur van de olie, wordt de olijfolie blind geproefd in speciale blauwe proefglaasjes.

opwarmen.jpg
rollen.jpg
ruiken.jpg
proeven.jpg
Opwarmen
Rollen
Ruiken
Proeven
bottom of page