Olijf Oogst

Hoe worden olijven geplukt

Olijfoogst.

Er valt vel te vertellen over oogst. Ook zijn er vele boeren en dus meningen over de beste technieken. Dat maakt het zo interessant.

De basis: Er zijn ruim 1500 verschillende olijfsoorten in de wereld. Deze kunnen zelfsteriel of zelf vruchtbaar zijn. In eerste geval dient er een ander soort in de buurt te zijn om te kunnen bloeien. In voorjaar zal een olijfboom bloeien met kleine bloemetjes. Een klosje van 50/60 van deze bloemetjes worden omgevormd  tot een olijfje. Als alles meezit zal het olijfje na de zomer, in het najaar, of zelfs in de winter rijp worden. Een jonge olijf is groen, een rijpe olijf wordt zwart/paars. Als boer zijnde kun je een ideaal moment kiezen om te oogsten. Groen oogsten betekent minder olie maar van hogere kwaliteit qua gezondheid en een scherpere en meer bittere smaak. Zwart/rijp oogsten betekent meer olie van een zoetere smaak. De boeren die gaan voor "extra vergine" en kwaliteit kiezen voor de vroege oogst. Volume-makers en de traditionele boeren vaak voor laatste rijpe variant, zelfs de op de grond gevallen olijven gaan mee. Die zijn vaak al begonnen aan het fermentatieproces en dat komt de smaak en kwaliteit niet ten goede.

Oogst:

Oogsten/plukken kan op verschillende manieren. Traditioneel en het beste voor de boom is "melken" Melken is met de hand plukken. Meestal wordt er een groen net onder de boom gelegd waar de olijven opvallen waarna de olijven in kratten of emmers worden verzameld. Nieuwer is een mechanische tril stok die de takken schud waarbij de olijven er vanaf vallen.

Andere technieken zijn "boomschudders" die de stam van de boom schudden waarbij de boom leeg getrild wordt en de olijven in een soort paraplu vallen. De meest industriële variant is  een grote mechanische wagen die over de hiervoor speciaal gesnoeide bomen heen rijdt en de hele boom leeg trilt en de olijven als het ware opzuigd. De laatste twee zien we meer bij de "intensieve olijfgaarden" Wederom draait het om kwaliteit versus kwantiteit. Een handplukker kan misschien maximaal 200 kilo per dag plukken. Neem dan als stelregel dat je van 100 kilo tussen de 10 en 20 liter olie kunt persen Zet daar een manuurtarief tegen van 5 euro per uur en dan zul je je realiseren dat een liter hoge kwaliteit olijfolie behoorlijk kostbaar is om te maken. 

1 / 1

Please reload

Olijf oogst