• Marije

Internationale Olive Oil Council

Updated: Jan 23, 2020


defecten olijfolie

In onze industrie is dit een begrip, maar voor jullie wellicht nog niet. iedere olijfolie die in de winkel ligt, extra vergine of niet dient te voldoen aan regels en richtlijnen van de Internationale Olive Oil Council (IOC)

Deze instantie, gevestigd in Madrid is in het leven geroepen en (alle) producerende landen zijn aangesloten.

Als producent zijnde dien je te weten welk kwaliteit olijfolie je maakt en dit doe je door samples te sturen naar een laboratoria nadat je olijfolie is geperst. Het IOC heeft precies opgesteld welke chemische, micro-biologische maar ook organoleptische tests gedaan moeten worden om kwaliteit van de olijfolie te bepalen. Ook zij zijn verantwoordelijk voor welke laboratoria voldoen aan deze hoge eisen.

Nu ben ik de afgelopen periode erg druk geweest met een zaak waarbij de aankoop partij geen goed gevoel had bij de kwaliteit die in de fles zat (maar wel extra vergine label droeg) Nadat ik zelf de sample onder mijn neus kreeg vond ook ik dat er een "luchtje" zat aan de olie. Maar mijn stem alleen draagt niks bij dus ben ik ten rade gegaan bij enkele door IOC gecertificeerde laboratoria die dus gekwalificeerd zijn om het kwaliteitskeurmerk "extra vergine" te kunnen geven.

De resultaten waren voor mij zeer confronterend. Geen enkel panel had dezelfde resultaten. En een enkele keurde het sample zelfs goed. En vertrouw op mij, er was echt iets goed mis, mijn neus laat mij niet in de steek!

Het meest frappante was wel dat IOC na meerdere malen contact over deze fraude / misleiding geen enkel respons gaf. Meerdere telefoongesprekken liepen uit op niets vanwege de enkel Spaans sprekende mensen, waarnaar ik dan maar moest mailen. Na 3 maanden wacht ik nog op antwoord. Ik vind het bijzonder vreemd dat een orgaan wat internationaal verantwoordelijk is voor wat er in de markt verkocht wordt niet het fatsoen heeft om een persoon in het engels te woord te staan en vraag me eigenlijk wel af wat ze daar aan het doen zijn?

Daarnaast is er zojuist een document met de "goedgekeurde" organoleptische laboratoria uitgegeven en hierin is een lijst met producenten die dus in huis laboratoria hebben die IOC tegenwoordig dus erkent. Uiteraard zijn dit de "big boys" van de supermarkt olijfolie waarvan alle olijfolie proevers, sommeliers en kenners weten dat de inhoud niet klopt met het etiket... Toeval?

Momenteel ben ik een onderzoekje aan het doen van de kennis en kosten van de gecertificeerde laboratoria in Europa. Naast mijn taak om jullie te adviseren hoe olijfolie te proeven en paren met voedsel vind ik het ook belangrijk dat juist die kleine boeren en producenten een steuntje in de rug krijgen en de markt een eerlijker speelveld wordt.

Er is een lange weg te gaan...


68 views0 comments

Recent Posts

See All