• Marije

Olijfolie parfumeren?


Een vraag die ik vaak krijg is hoe het nu zit met het zelf maken van "infused olijfolie" Een mooi Nederlands woord voor infuse heb ik nog niet gevonden, parfumeren voelt toch wat anders...

Je ziet ze wel vaker van die prachtige doorzichtige olijfolie flesjes met heerlijke kruiden, pepertjes of knoflook. Toch zou ik oppassen zeker met het zelf maken van knoflook-olie. Zelfgemaakte knoflook-olie kan namelijk botulisme veroorzaken. Een bacterie genaamd Clostridium botulinum kan ontstaan en vermenigvuldigen bij het te lang bewaren van zelf gemaakte knoflook-olie. En het lastige is dat je niet kunt zien, ruiken of proeven. Botulisme is erg gevaarlijk en kan zeer verkeerd aflopen.

Symptomen van botulisme:

  • Duizeligheid

  • Diarree

  • Wazige zicht

  • Moeilijkheden met slikken, ademen en praten

  • Verlamming die met tijd steeds erger wordt.

Wat dan wel te doen om die heerlijke smaakjes te combineren met olijfolie?

Al je gaat "infusen", maak dan kleine porties die je meteen consumeert. Indien je toch iets meer hebt gemaakt, bewaar deze olie dan maximaal een week in de koelkast. Indien je met kruiden of andere zaken werkt, zorg dat deze producten volledig gedroogd zijn. Verse kruiden zullen vocht bevatten en dat stimuleert dus de groei van bacteriën.

Koop je een "infused" olie met van die schattige pepertjes of knoflook erin, kijk dan of de producent iets zegt over een conserveringsmiddel of een zuurtje (acid) welke beschermd tegen de bacteriën.

Aansluitend hierop:

Producenten "infusen" hun olien vaak al tijdens het persen, wat resulteert tot de beste kwaliteit en smaak eigenschappen. Onlangs was daar weer een interessant onderzoek naar. Het mixen van kruiden met olijfolie kan zelfs extra gezonde eigenschappen opleveren.

Lees meer hier


101 views

© 2018 by Marije Passos -  Privacy Statement  -  Algemene voorwaarden workshops